2011. október 25., kedd

Anya szeretetnyelve gyermeknevelés közben

Anyaként folyamatos kérdés számomra a gyermekkel történő kommunikáció. Hogyan mondjam el kicsimnek, hogy szeretem, hogy most mi történik, hogy valamit nem szabad? Még nem beszél? A kulcsot, melyet tudatlanul todok és használok, Ross Campbell és Gary Chapman által írt Gyermekekre hangolva könyve adta.
A szerzők által 5 szeretetnyelvet használhatunk gyermekünkkel:


1) Testi érintés
Minden ami fizikai érintést jelent: ölelés, puszi, simítás, buksizás, orr pisze, emelgetés, csikizés, öltözködés, peluscsere, fürdetés, szoptatás. És még ami csak eszetekbe jut, kizárva a visszaélést. Sokszor ez a szeretetnyelv háttérbe szorul, de érdemes tudatosan fejleszteni magunkban, mert a kezdeti szakaszban ez a legerősebb jelzés gyermekünk számára iránta érzett pozitív érzéseinkről. Nem csak anyáknak apáknak is lehetőség! :-) És vigyázat, ez a rejtett ellenszenv kimutatásának is észrevétlen formája.

2) Elismerő szavak
A kimondott szónak hatalma van! Minden kedves, becézgető, dédelgető, elismerő szó kifejezi gyermekünk számára, hogy fontos számunkra. Ezzel erősítjük önértékelését, önbizalmát. A gyermekek minden korosztályának kiemelt jelentőségűek az elismerő szavak. A bírálat az önbizalom hathatós ellensége, amint kommunikáción negatív irányba fordul, ne sajnáljunk energiát fektetni a pozitív kifejezések tudatos alkalmazásába.


3) Minőségi idő
A minőségi idő az osztatlan figyelmet jelenti, vagyis teljes jelenlétünkkel ajándékozzuk meg gyermekünket. Ezzel biztosíthatjuk gyermekünket, hogy ő legfontosabb számunkra. Nem jelenti azt, hogy éjjel- nappal csak gyermekünkkel foglalkozunk minden más rovására, de tudatosan figyelünk rá, hogy minden nap jusson idő a gyermekkel töltött minőségi időre. Manapság ez a legnehezebben megteremthető szeretetnyelv.

4) Ajándékozás
Az ajándék hosszú időre mutatja fizikai valóságában a szeretetünket a szeretett személy számára. Az ajándék örömet okoz a gyermekeknek. Vannak köztük olyanok, akiknek ez a szeretet kifejező eszköze, nemcsak túláradóan örül az ajándéknak, hanem a későbbiekben is becsben tartja.

5) Szívességek
A gyermekünk szolgálata során, mégha ez is az elsődleges szeretetnyelve, figyeljünk, hogy ne váljunk a szolgájává, hanem ismerjük fel a valós igényeit és kéréseit.

Kevert szeretet - világ
Gyermekeink sosem tisztán az egyik szeretetnyelvet használják, mint ahogy mi sem. Mindig a gyermekből induljunk ki, amikor megfigyeljük a szeretetnyelvét. Ne a magunk igényit vegyük előtérbe, mert csalfa képet kapunk. Szempontok a megfigyelésre:
1) Melyik szeretetnyelven kommunikál velünk a gyermekünk?
2) Melyik szeretetnyelven kommunikál másokkal a gyermekünk?
3) Melyik szeretetnyelven fejezi ki igényeit?
4) Melyik szeretetnyelvet hiányolja gyermekünk?

Anya lelke - anyabázis plusz ötlete
A gyermekünk szeretetnyelvét megismerni akkor lehet a legjobban, ha asajátunkkal tisztában vagyunk. Így könnyebb felderíteni gyermekünk szeretetnyelvi hálóját és összehangolni a sajátunkkal.
Alkosd meg a saját szeretetnyelvi 5-ös skáládat, és vesd össze a gyermekedével. Érdekes összefüggések és eltérések találhatóak. Ezek után kezdődhet a tudatos munka az esetleg eddig nem preferált nyelvek bevetésével és aktív használatával.
Saját példa
Én az elismerő szavakat használom és igénylem. gyermekem jelenleg a testi érintést preferálja. Vagyis módosítanom kellett a szeretetnyelvem aktív formáját. Tudatosan simogatom szopiztatás közben, amikor igényli ölbe veszem és megsimogatom. Persze a saját igényem kielégítése érdekében, hogy érezzem, töltöm a szeretettankját, becéző szavakat mondok számára. Vagyis mindketten boldogabbak lehetünk. És nem feledem, hogy a szeretetnyelv a gyermek fejlődésével változhat. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése