2011. október 21., péntek

Együtt - külön alvás

Az alvás a megnyugvás pillanata, az agy pihenésének időszaka. Az anyák számára is az alvás központi kérdés babák és kisgyermekek nevelése során. Sok altatási forma létezik, melyek jók lehetnek figyelembe véve a gyermek és az anya igényeit.


Együtt vagy külön altatás?
Mi is sokmindent kipróbáltunk. Velünk aludt eleinte a babánk, majd a szobánkban a kiságyában, aztán a saját szobájában a kiságyában. Azért volt hosszú a folyamata, mert sok szokást, tanácsot kellett figyelmen kívül hagynunk és a saját utunkon járni.

Együtt - külön alvás
Most együtt alszom a babával és apa külön alszik. Félsiker? Siker? A mi családunk esetében siker!
Ezért is írtam a saját esetünkről, mert nem teljesen külön altatás, de nem is teljes családi együtt alvás. Nálunk így lehetett mindenki számára megfelelő megoldást találni. Babó biztonságban érzi magát, ezt az alvási idejével jelzi, mármint, ha mellette vagyok csukott szemmel ébred szopizni, majd alszik is tovább. Ha nem vagyok mellette felébred és nyögdös vagy épp hangosan sír. Én boldog vagyok, mert vissza nem térő pillanatokat töltünk együtt, nem beszélve a félálomban történő kényelmes szoptatásról, aminek köszönhetően, vidáman bírom az egész napot együtt. Apa pedig nyugodtan alszik, hogy a dolgos hétköznapokat bírja. Az érzelmi pótlásra pedig hétvégéken nyílik lehetősége, amikor velünk alszik; és nem hagyja ki a napi min. fél órás kötetlen játékot Babóval.
Nálunk a gyermeknek saját kanapéja van. Lábak nélküli szivaccsal, így azt is maga dönti el, mikor kel fel, mikor megy le róla vagy mászik fel rá. Nincs rács, nincs túlzott kontroll. Akár félúton is alhat. :-)   
Együtt alszotok vagy külön, a fontos, hogy a Baba és Te jól érezzétek magatokat.

Vedd figyelembe a következő szempontokat, mielőtt másokra hallgatsz:
  • gyermek reakciója
  • gyermeked éjszakai szopizási igénye
  • te pihenési igényed
  • párod pihenési igénye
  • alvási lehetőségeitek
Az együttalvásról részletesebben a későbbi cikkekben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése