2012. január 23., hétfő

Anya, nem úgy van az! - Ötletek kéretlen tanácsok ellen

Az anyává válás folyamata mindannyiunknál eltérő fejlődési ív és forma.
Az alapvető azonosságok is különbözőek. Nézzük csak például a pelenkázást. Előkészíted előre a kellékeket? Közben rángatod ki a törlőkendőt a csomagolásból? Eldobható vagy újra mosható pelenkát használsz? Illatosított a törlőkendőd vagy vizes anyag? Beszélsz közben a gyermekedhez, vagy koncentrálsz a tevékenységre? Állva vagy fekve pelenkázod a gyermeked? Popsi krémet használsz? Hidd el, még folytathatnám a sort, de nem teszem. :-)
Ki mondhatná meg, hogy pontosan hogyan kell pelenkázni? Én magam is időszakonként eltérően pelenkázok, hol beszélek a gyermekemhez, hol csak koncentrálok. Ha valaki megkérdezné hogyan pelenkázzon, nehezen tudnék egyetemes választ adni. És itt a lényeg. Nincs egyetemes megoldás. Mindenkinek eltérő a számára biztos anyai módszer.

Miért a  kéretlen tanács?
Az anyai társadalomnak nincs annyi keze, ahány kéretlen tanácsot kapott és kap még. Pl. "nem fázik meg a kicsike?", "sapka kellene a fejecskéjére", "úgy etesd, hogy ne játsszon közben", "ne vedd fel állandóan". A listát pedig a végtelenségig sorolhatnám. Idegesítő, kellemetlen, fárasztó. De miért is kapunk folyamatosan tanácsokat, kik ezek a személyek?
1) Már volt anya: azonosság élménye, tapasztalatátadás. Úgy érzi merő jószándékból meg kell ossza tapasztalatait, hogy mások jobban csinálják, illetve a saját sikereit ezzel továbbadja. Probléma, hogy az idő és a gyermeknevelési trend folyamatosan változik. Pl. Adjunk vizet  vagy teát a gyermeknek vagy ne, hogyan altassunk, stb.
2) Hozzáértő: kompetensség élménye: Kifejezheti vele a témához kapcsolódó elidegeníthetetlen tudását. Tudását átadó, aki a másiktól elveszi a hozzáértés élményét.

Kéretlen tanácsok formái
Kiemelten az újdonsült édesanyák kapnak fűtől - fától kért és kéretlen tanácsot. Eleinte az így kell, úgy kell ellentmondást nem tűrő javaslatok érkeznek. Ahogy fejlődik a gyermek, és az anya egyéni megoldásokhoz folyamodik, érkeznek az így kellene, úgy kellene megjegyzések. Végül a gyermek első dackorszakában megjelennek az így kellett volna, úgy kellett volna lemondó visszaigazolást sejtető mondatok.

Kéretlen tanácsok hatásai
A jótanács a neve alapján jó és jókor jön, ráadásul nehezen támadható kellemes formában, hisz jót akarnak vele. Mégis sokszor éltem át, és más anyukáktól is többször hallom a kéretlen tanácsokkal szemben érzett dühöt. Mit is csinál a kéretlen tanács? A kéretlen tanács kifejezi, hogy az édesanya nem ért eléggé saját gyermekéhez. Láthatatlanul törekszik megerősíteni az édesanyát bizonytalanságaiban. A biztos tudását érintő témák pedig feszültté teszik, hisz magyarázkodásra sarkallja, hogy miért gondolja jónak a tanáccsal ellenkező viselkedését.

Leszerelési technikák az anyabázison
És most jön a fekete leves. Nincs egyetemes megoldás erre sem.
Leszerelési technikákat nehezítő tényezők: a tanácsadó idősebb vagy többgyermekes vagy szakember
Felkészülés
1) Milyen a habitusod? - a válaszaidnak ez adja majd a hátterét, illetve ez lesz a hitelességed
2) Mennyire szeretnél beszélgetésbe merülni a kéretlen jótanácsot osztogatóval?
3) Pozitív vagy negatív kommunikációs véget szeretnél?
4) A kommunikációról ítélkezz, ne a személyről!
Megoldási lehetőségek
Pozitív válaszok
1) Köszönöm. (Általános pozitív visszacsatolás.)
2) Köszönöm a figyelmességét, javaslatát. (Pozitív visszacsatolás a személy cselekedetére.)
3) Köszönöm, alkalmazni fogom. (Pozitív visszacsatolás a személy javaslatára.)
Negatív válaszok - konfliktusveszély
1) Köszönöm, de nem kérek/kértem tanácsot. (Negatív visszacsatolás a személy cselekedetére.)
2) Köszönöm, de másként csinálom, és nincs problémám. (Negatív visszacsatolás a javaslatra.)
3) Minden, amihez a köszönöm kifejezés nem szükséges és akár a kipontozás volna célszerű.

Végül figyeljünk magunkra, hogy mi se lépjünk ugyanabba a folyóba!
Egyik barátnőm, Éva, aki már 2 gyermekes anya, azt mondta, hogy hívjam bármikor ha gondom, kérdésem van, és két könyvet nyomot a kezembe. Ezzel információt adott, de úgy, hogy én járjak utána, és kaptam tőle egy biztos hátteret az anyává válásomhoz. Pont ennyi segítségre volt szükségem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése