2012. január 3., kedd

A hő, a virág, a vau, és az aja közössége

Anyaként csodálva hallgatom a gyermekem minden kommunikációs megnyilatkozását. Büszkén próbáltam első hangjait rögzíteni az utókor számára, mígnem rájöttem, hogy épp nem akkor, épp nem azt szeretné csinálni, mint ahogy én tervezem. Aztán már nem törtem magam, hanem vártam, míg magától sokat gagyog és bővelkedhetek a felvételekben.

Egyik első szava a volt, mivel télen hősugárzót használunk melegítésként. Elgondolkodtam, hogy esetleg a következő szava majd a kazán, notebook vagy plazma lesz. Végül is ma már sokkal többet találkoznak a gyermekek a mobil telefonnal mint a játékaikkal. Persze vannak kivételek, de ezen a szálon elindulva, szinte látom, ahogy a játékboltok polcán a legó és a konyha készlet mellett megjelenik a mobil szakbolt minijáték, a mobil javítóbázis és hasonló érdekes csomagok.

Aztán érdekes mód a hő kiterjedt. Már nem csak a hősugárzót jelentette, hanem a párátlanítót, rádiót, hisz mind hasonlóan néztek ki. És itt kapcsolódik össze a hő, a virág, a vau és az aja.
Meglepő fordulattal a virág már nem csak a szépen bimbózó növénykéket jelenti, hanem az út mentén kókadó gazt és a szobában pompázó fenyőfát. Mit mondhat az ember, mikor gyermeke egy irodaház bejáratánál álló majd 2 méteres fenyőjére széles mosollyal kiáltja: viág. Elnéző mosollyal bólintók, jelezve, hogy még csak a nyelvfejlődés kezdetén tartunk, belül büszke vagyok, és elmémben már jegyzetelem a nagy sztorik tárában.
Az állatok népes tábora jelenleg egy nagy vau klán tagjai, nem törődve lábaik számával, táplálkozási szokásaikkal, kivéve a miáu és a katita, mert ők valamilyen különlegesség folytán saját névhez jutottak gyermekem szótárában.
Aja felkiáltásban pedig bárki részesülhet, aki elég közel került a szívéhez, és távozóban van. A helyzetet színesíti, hogy pár napja megjelent az apa kifejezés, melyet előszeretettel aggat rám, anyjára. Sértő a félrenevezés? Igen, de kit érdekel.

Anyabázis ötlete
Érdemes a következőkhöz hasonlóan a gyermek nyelvfejlődéséről szótárt összeállítani, később mindenképpen a családi alkalmak vicces epizódjainak lenyomata lesz.

14 hónapos fiú generalizált szótára
hő (hőőő): hősugárzó, párátlanító
virág (viág): virág, fú, gaz, fa, bokor, fenyő
vau (vau): kutya, bárány, tigris, ló
miáu (miááu): cica
sütő (űtő): leggyakrabban sütő, de néha hűtő
ott (ot): minden, amire rámutat

A szótár kiegészíthető képekkel, ábrákkal, videókkal. A hőre itt egy példa videó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése