2012. január 16., hétfő

Idő saját magunkra - Anya ideje

Anyaként kezdetben a folyamatos szoptatás- pelus csere- altatás triásza, később a gyermek aktivitása keltheti az anyában azt az érzést, hogy nincs saját magára ideje, önmaga elvész a műveletek között. Gyakorló édesanyaként mondhatom, hogy valóban kihívás, de nem megvalósíthatatlan a saját magunkra szánt idő megszervezése. Ehhez pozitív hozzáállás és kitartás szükséges.

A saját magunkra szánt idő lényege, hogy rendszeres. Olyan, mint sok kis lélegzetvétel, mely által állandóan felfrissülünk. Ilyenkor kikapcsoljuk magunkban a családról való gondoskodást, a bűntudat érzését. Ekkor mi vagyunk a legfontosabbak, magunkra figyelünk. Vagyis pozitívan állunk a saját időnk lehetősége felé.
Ha valaki a saját idejében például egy fürdőt vesz, vagy elmegy fodrászhoz, az idő alatt nem érezhet bűntudatot, mert akkor valójában nem lazul, hanem folyamatosan szorong. A gyermek, a párkapcsolat másik tagja, a rokonok, az ismerősök számára a saját magunkra szánt 1-2 vagy akár több óra nem hiányzik. Még az is lehet, hogy ellenáll a környezet, de ez csak a kezdet. Minden rendszer kis idő elteltével megszokottá válik, és elfogadottá. Ezért szükséges a kitartás.

Hogyan kezdjem?
1 lépés: Engedj magadnak szabadidőt. Higgy benne, hogy a család javát szolgálja a saját időd.
2. lépés: A prioritás listába illeszd be a saját magadra szánt időt.
3. lépés: Gondold végig, mik okoznak örömet, mi kapcsol ki, hol vagy hogyan tudsz ellazulni, energiához jutni.
4. lépés: Készíts listát a lehetőségekről.
5. lépés: A listát tedd jól látható helyre. Legjobb a családi időtábla mellé, ha van ilyen.
6. lépés: Határozd meg mennyi idő kell az elfoglaltsághoz.
7. lépés: Mond el gyermekednek, környezetednek, miért fontos számodra a saját időd.
8. lépés: Szervezd meg, hogy az adott időre szabad legyél.
9. lépés: A családi időtáblába, vagy a fejedben lévő heti tervbe illeszd be a saját időt.
10. lépés: A megadott időben csak magadra koncentrálj!

Hogyan tovább?
Nehéz hosszú távon biztosítani a saját időt? Az elején igen. Mindig jön valami fontosabb. Kérdés, hogy valóban fontos vagy csak te értékeled nagyobbnak a másik programot, mint önmagadat. Ne feledd, hogy szeretned kell magad, időt fordítani magadra.
Kis lépésekben haladj! Először heti 1 alkalommal egy hónapi, aztán 2 hónap. A kis lépésekben lesz a hosszú távú eredmény. Ne hagyd, hogy bármi eltántorítson. Tartsd a fontossági sorrendet. Ha mégis borul a saját idő, akkor 2 napon belülre szervezd át, ne halaszd el!
Adj időt magadnak!

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Jó ez a téma, had gratuláljak elsőként. :)
    A magunkra szánt idő nagyon fontos, bár kisgyerek mellett nem könnyű megvalósítani. Én ezt úgy oldom meg, hogy napközben együtt végezzük a házimunkát, és este altatás után van időm arra, hogy netezzek, olvasgassak, vagy épp "alkossak" valamit. A hétvégén pedig egyszerű: ha vásárolni vagy fodrászhoz akarok menni, apa vigyáz a kislányomra.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai bejegyzésben a nyertes sorsolása.
      Sok sikert!
      Anyabázis

      Törlés
  2. Szép napot! Jó a cikk gratulálok. Tényleg nehéz, hogy mikor is van idő saját magunkra. Nekem 4 gyerkőcöm van, ebből a legnagyobb a legkevesebb gond, mert ő már majdnem felnőtt, és máshol tanul csak hétvégente van itthon. A 3 fiúval vagyok itthon ebből 2 iskolás és van a legkisebb aki 18 hónapos. A férjem külföldön sofőr, így csak 2 hetente hétvégén van itthon. Mi mindent együtt csinálunk, a picit is próbálom bevonni a dolgokba és boldogan segít. Az egyedüli feltöltődés nekem az este. Amikor a manó 7-kor elalszik a nagyon is az ágyukban tvznek már akkor én egy forró teli kád fürdővel töltődöm a másnapra. Az a 20 perc csend és nyugalom amire egy hosszú nap után a legjobban vágyom, és a legmegnyugtatóbb.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai bejegyzésben a nyertes sorsolása.
      Sok sikert!
      Anyabázis

      Törlés
  3. Nehéz időt szakítani, de hál istennek nálunk megoldott...nagycsaládban élünk...ami azt jelenti,: nagymama, nagypapa, nagynéni aki egyben keresztanyu is...:)) Párom is sokat besegít. ha kicsit csendre vágyom, vagy csak egyedüllétre, nem gond...mindig akad egy önként jelentkező:)) Ezért is jó együtt élni a család többi tagjával:)

    ivett7305@gmail.com Pálfalvi Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai bejegyzésben a nyertes sorsolása.
      Sok sikert!
      Anyabázis

      Törlés
  4. Az elején nagyon nehéz volt időt fordítani magamra, de megoldottam.
    Mi apóssal élünk, ami kissé megnehezíti azt, hogy rendszert vigyek az életembe. Közös minden, pl. a konyhánkra órákat kell várnom, a kicsit nem nézi, így nehezen, de valahogyan megoldom. Az én családom 400 km-re lakik tőlünk. Úgy oldom meg, hogy amikor szabad a konyha, kifőzök vagy ha elaludt a kisfiam, s após nincs a konyhában, gyorsan kiszaladok, mert ő 5-8 óra hosszán keresztül főz. Most kicsit könnyebb, mióta több időt tölt el velünk a férjem, ami egyben jó is, rossz is:( Szerencsére így egyre többet besegít a párom. Amikor főzök vagy a házimunkát csinálom, foglalkozik a gyerekkel. Vásárolni vagy közösen járunk vagy mindig szól, menjek el egyedül, s addig is kikapcsolódok. Gépnél akkor vagyok többnyire, amikor napközben a kicsi alszik, s már minden teendőmet elvégeztem, de általában este vagyok fent. Néha beiktatunk a férjemmel egy közös esti filmnézést, olyankor minden egyéb teendőnket félre tesszük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai bejegyzésben a nyertes sorsolása.
      Sok sikert!
      Anyabázis

      Törlés