2012. február 23., csütörtök

A drága nem mindig szükségszerű

Anyaként én is megélem, és a környezetemben látom, hogy más anyukák is hányszor esnek áldozatul a gyermekeknek készült drága holmik reklámhadjáratának. Persze igaz, hogy olcsó húsnak híg  a leve, de nem minden esetben. Azt gondolom, a termékek a valójában a lelki békénkre bazíroz. Vedd meg az adott terméket, és akkor biztosan mindent megtettél a gyermekedért. De tényleg így van ez? Nem. Nincs szüksége a gyermeknek a sok drága holmira.


Babák
szoptató párna- Általános párnával is helyettesíthető. A kanapét díszítő kispárnákból és a kanapé karfájából tökéletes szoptatóhely alakítható ki.
 bútor - A gyermekbútorok széles választékából nem is javasolnék. Én a használt bútor híve vagyok, mert kis korban nem érdekli a gyermeket a bútor kinézete, és csak mi idegeskedünk, mikor lecsavarja a fogantyút, rángatja a fiókot, csapkodja az ajtókat. Nálunk használt ifjúsági bútor van a gyermek szobájában, aminek a fogantyúira színes lufikat tettünk. A gyermeknek egy szava sincs, ráadásul a lufikat csattogtatva húzogatja, ami ismételten látvány-, hang- és tapintásélmény. A polcokon pedig nem sorakoznak szépen a játékok, hanem a törlőkendők papírdobozaiban halmozódnak. Nem idegeskedek a rendetlenség miatt, és már korán el tudtuk kezdeni a rendrakás szoktatását. Dobozokba halmozni sokkal egyszerűbb, mint egyesével szedegetni. A pelenkát is nagy kiszerelésben vesszük, így sok karton dobozunk lett, amik a nappaliban is jó szolgálatot tesznek a gyermeksziget kialakításánál és rend tartásánál. A dobozok sokszor alapvetően szépek és színesek a gyermekeknek, de mi is kidíszíthetjük őket.
 különböző speciális samponok - Ha a baba bőrével nincs különösebb probléma az orvos által felírt fürdető kenőcs tökéletes. A titok, hogy nem a baba bőrére kell kenni, hanem egy diónyi mennyiséget a két kezünk között szétdörzsölni a fürdővízbe.
 biztonsági fürdető kád - Egy egyszerű kád az asztalon, vagy állványon tökéletesen megteszi. A lényeg, hogy állva kényelmesen fürdethesd a gyermeked. Így rá tudsz összpontosítani. A helyet úgy érdemes kialakítani, hogy idővel nagy pacsa lehet.
Az első cipő
 ruhák - Ma már talán ez az a terület, ahol  az anyukák praktikusan cserélgetnek egymás között és használt kereskedésekben vásárolnak vagy online felületen. Kis korban alig kopik, idősebb korban meg annyira koptatja, hogy nem éri meg állandóan újat venni. A cipőn viszont nem érdemes spórolni. Vegyünk mindig újat, hogy a láb egészséges fejlődése biztosított legyen.
 játékok - Ez a legveszélyesebb terület, rengeteg van belőle. Érdemes végiggondolni, hogy a meglévő eszközökből mi használható fel, pl. színes szóróújságok, amiket a postás hoz, színes szalagok, festett wcpapír henger, gyermekkori plüs állatok. Ezek ugyanúgy megfelelnek a kiságy fölé akasztott kezdeti vizuális élménynek. Később az általad használt eszközök lesznek a legjobb játékok, mert állandóan a lábad alatt lesz, és azt figyeli, mit csinálsz. Ő is fazekat és kanalat akar majd.
 járássegítő - Csodás játékokkal kiegészített járássegítők kaphatóak jó áron, de a gyermek számára nem létfontosságú. Gyógypedagógusként inkább annak örültem, hogy minél tovább kúszik, mászik az erre alapozó képességek biztonságos fejlődése érdekében. De ha már mindenképpen járásra kell ösztönözni, megteszi egy guruló porszívó vagy kisszék, amit később használni tud. (Cikk erről a témáról itt).
 Fejlesztő játékok - Csodás, praktikus és teljesen felesleges formái is megtalálhatóak a piacon. Ezen a területen is a mindennapos híve vagyok. Sokszor emlegetett feladat a játékok rendszeres cseréje, hogy a gyermek számára izgalmas legyen. Nem egyszerűbb a lakás meglévő eszközállományára támaszkodni, mint állandóan vásárolni?

Néhány ötlet fejlesztő játékra
- szóró újságok, prospektusok: kitapétázhatóak vele felületek, kivághatóak belőle képek, arcok a kisbabának. Mesekönyvszerűen lehet benne keresni már ismert szavakat, mint pl. porszívó, kanna, kanál, alma. Mi rendszeresen átnézegetjük, és nagy öröm a gyermekemnek, mikor egy nemrég tanult szóhoz tartozó képet talál. Színesek, látványosak, így montage is készíthető belőle, ami a falra kerülhet, vagy A/4-es lapokra ragasztva kiskönyv állítható össze belőle. Így saját képeskönyvet szerkeszthetünk.
- konyhai dobozok: a vitaminok, citromlé műanyag dobozait, üvegeit használjuk játéknak. Édes, amikor főzés közben a lábamnál ő is kavargat a régi fagyis műanyag kanállal egy dobozában. A sorozatként kapható fémtálak tökéletes játékok a kisebb- nagyobb gyakorlásához, egymásba pakoláshoz.
- popsikrémes dobozok: A kedvencem. Eleinte gondoltam, jó lesz gyöngy tartónak, aztán ez lett a játék mindenhol. Még a kádban is ezzel játszik. Megtanulta vele az önt fogalmát, a tető ráhelyezésével fejlődött a finommozgása.
Lámpadísz
- wc - papír, papírtörlő hengerek: Kiszínezve lámpadísz, szobadísz lehet, de összeragasztva ceruzatartó. A két végét befedve erős anyaggal és magokat beletéve csörgő, bár ezt sokszor kell felújítani, mert hamar elhasználódik. Önmagában pedig tökéletes kukucska- vagy szarvas bőgő játék
- színes szalagok: akasztónak, játéktartónak, cirógatónak, kötélhúzó játéknak is tökéletes. Szerintem még egy halom ötlet lesz még, ahogy nő a gyermek.
- színes zacskók: Csak nagyobb korban ajánlott a fulladás veszélye miatt, de utána imádott pakoló eszköz. Mi szelektíven gyűjtjük a szemetet, így a papíros zacskó a kedvenc. Kipakolja belőle a kisebb nagyobb papírdarabokat, miközben átnézi, megnevezi őket a lábam alatt. Ez idő alatt én pedig biztonságban elmosogatok.
- teásdoboz: A gyermek akár fél órát is eljátszik azzal, hogy a teásdobozba ki- és bepakolja a filter papírt.

És ami csak egy apa ötlete lehet
A családunkban a férjem és a gyermek közös rituáléja a tea elkészítése. Apa csinálja, a gyermek ölben nézi, mutogatja, mi után mi következik. Az eljárás része, hogy a teafilter tartalmazó papírtasak a gyermeké, de előtte apa megszagolja mondva, hogy illatos. A gyermek is megszagolja, és ő is mondja. Végül megszagoltatja mindenkivel, aki a közelben tartózkodik. Ennek a közös eseménynek köszönhetően szagol, figyel, és apjával szorosabb kapcsolata alakult ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése