2012. február 14., kedd

Napló formák az emlékezéshez

A gyermek felcseperedését megörökíteni élmény, mikor elszakadt tőlünk a visszaemlékezés tárgyává válik.

A naplóírásnak egy bibije szokott lenni, ami miatt a szeretett tevékenységből utált kényszer válik: Sok vélt és valós ok miatt elmarad a napló írása, és már szinte behozhatatlannak tűnő a távolság a valóság és lenyomata között.

Saját gyakorlat 1,5 éves naplóírása alapján a következő tapasztalatok alakultak ki:

Naplóformák
Folyamatos készítést igénylő formák:
- füzetszerű folyamatos írás
- füzetszerű folyamatos írás képekkel
- naptárba írás
- naptárba írás képekkel
Időszakos készítést igénylő formák:
- album készítése alácímkézéssel
- scrapbook kézzel készített
- scrapbook digitális formában
- montage
- mesekönyv
- fotókönyv

Naplózás szabálya
- a saját élvezetet nyújtó munkaforma megtalálása
- rendszeres beépítése a napi heti vagy havi tevékenységsorba
- szükséges kellékek előre biztosítása

Naplózási tapasztalat
- Füzetszerű folyamatos jegyzet: összefolyik a sok információ, így érdemes színekkel, aláhúzással, jelekkel tagolni az információkat.
- Füzetszerű folyamatos jegyzet képekkel: a képek elkészítése időt vesz igénybe, így a jegyzetelés függ a képek elkészítésének idejétől. A képek vagy a szövegek közé ékelődhetnek vagy a szövegek alá helyezhetőek. Itt is összekapcsolódhat a szöveg a képekkel, vagy előre meghatározott hely kihagyható a képeknek. A kép elkészítésének hosszú ideje alatt kimaradó jegyzetelés lohaszthatja a lelkesedést.
- Naptár: Az előző nehézséget oldja fel, mert minden napra adott méretű hely van. Erre a legalkalmasabb a napi 1 oldalt biztosító naptár. Ebbe is ragaszthatóak képek, címkék, rajzok, illetve a színezés, jelek alkalmazása személyesebbé teszi az emlékünket. A telefonjegyzékbe, mivel ABC-s, a gyermek megjelenő hangjai, szavai jegyzetelhetőek szótár formában dátumozva a valós szó és a kiejtett forma rögzítésével.
- Album: a képek kiválasztása és alácímkézése időszakos munkát igényelnek. Ha sikerül a nagy pillanatokat lekapni, akkor valós emlék, de ez ritka. Inkább arra jó, hogy szelektált emlék legyen. Érdemes egy évet vagy korszakot egy albumba tenni. Az ismerősök nem szeretnek több 100 képet nézegetni! :-)
- Srapbook: időszakosan készíthető, nagyon személyes arculatot biztosít. Az igazán kreatívak számára a kibontakozás lehetősége. Nem érdemes kész csomagokat venni. Elég egy strapabíró vastagabb lapokat varrva tartalmazó füzet és az otthon talált csomagolópapírok, újságok, szalagok az ünnepekről, címkék a bébi ételekről, fürdősamponokról, játékokról, gyermek rajzok. Scrapbook lehet egy idő múlva a naplóból, naptárból, mesekönyvből, de még az albumból is.
- Montage: a képösszevágások ismét időszakos munkát igényelnek. A montage készülhet képkeretbe kitételre, vagy akár gyűrűs mappába lefűzve kiskönyvnek vagy scrapbooknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése