2012. július 30., hétfő

Hordozd a gyermeked (ha teheted)!

A gyermeket csecsmő korában szinte állandóan az ölünkben hordozzuk, ez elemi szükséglete csöppségünknek. Persze megesik, hogy mózeskosárba vagy kivehető autósülés dobozba tesszük, de a mindennapokban az ölünkben közlekedik. A csecsemők számára ez a közelség a folyamatos biztonságot jelenti. Az anya számára pedig a szeretet, elfogadás közlésének egyszerű lehetősége. A hordozás ezeket az alapvető szükségleteket elégíti ki.

Érdekes, hogy a gyermek első évében egyre többen hordozzák gyermeküket, majd ahogy nő, egyre ritkább ez a megoldás. Pedig a már írt biztonságérzetet ekkor is közli gyermekünk felé. A babakocsihoz képest kis helyet foglal el, az elfáradt gyermek cipelését pedig jelentősen könnyebbé teszi.
Saját tapasztalat, hogy a hordozóban a gyerkőc pillanatok alatt elalszik, és képes több órát is így tölteni, az ébredése pedig örömforrás. Van, hogy házimunkát is így végzek (pl. fűnyírás), nem kell féltenem, ő pedig a vezeték fogásával feladatot kap. Édes, amikor elalszik, és kicsúszik a kezéből a fűnyíró vezeték.

Hordozókendő kontra kenguru kontra mei-tai
Ahogy elmerültem a témában, inkább érdekkülönbségről van szó, hisz mindegyik előnyei és hátrányai mellett a legfontosabbat segíti elő, a gyermekünk testi közelségben részesül. Tehát válassza mindenki a neki megfelelőt, és hordozzon. Nekem egy nélkülözhetetlen tapasztalatom, hogy a hordozáskor sokat alvó gyermek számára biztosítsunk fejtámasztó lehetőséget.

Néhány érdekes cikk a témában
http://www.lll.hu/node/330/
http://hordoznijo.hu/
http://hordozo.hu/a-babahordozasrol/miert-vagyunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése