2012. november 13., kedd

Közös tevékenység - szabad fejlesztő

A gyermek fejlődése folyamatos aggodalom a szülők számára, melyre hatalmas eszközgyártó üzemág épült. Minden részképességre, mozgás fázisra más- más eszközök állnak a gondos szülők rendelkezésére. A kérdés, hogy mire van szüksége a gyermeknek!
A születendő gyermek számára mindent biztosítani szeretnének a szülők a babaúszástól kezdve a különböző ringató foglalkozásokig. Ezek a programok valóban jó hatásfokkal működnek. Aki teheti, vegyen rajtuk részt. De mit tehet az, akinek nem áll az ehhez szükséges anyagi keret rendelkezésére? Az ő gyermeke nem fog megfelelően fejlődni, vagy esetleg lemarad a többi gyermekhez képest. Dehogyis! Azt nem állítom, hogy nem kell a gyermekkel játszani, segíteni, támogatni. A lehetőségeket mi magunk is megteremthetjük, lehet, hogy nem lesz olyan profi, mint a szakemberek által, de bensőséges, szeretetteljes. A gyermek számára az általunk nyújtott odafigyelés TÖKÉLETES!

Nem kell messzire menni a közös tevékenység fejlesztő hatásáért. A gyermek megfigyelése során körvonalazódik, hogy éppen miket tud, és miket szeretne megtenni. Ezek mentén eldönthető, hogy az adott cselekvést engedélyezzük neki, avagy sem. Ha engedélyezzük, akkor milyen formában, milyen támogatás mellett. Erre családunkban jó példa volt, mikor párom a kerítést készítette. Csupa veszélyes elfoglaltság: fúrás, kalapálás, csavarhúzás. A gyermek természetesen az izgalmas, új tevékenységet figyelte, majd ki akarta próbálni. A felfedezés vágya fontos, nem kiölendő a gyermekben. Ez nem jelenti, hogy engedtük fúrni, viszont az eszköz közelében maradhatott, és egy részfeladatot kapott. A legveszélytelenebb formában lefújhatta a faforgácsot a fúrás után. Ennek ugyanolyan fontos szerepet tulajdonított párom, mint a saját munkájának, hogy a gyermek valóban átérezze a tevékenysége jelentőségét. Szakmai szemmel a gyermek számára a fejlesztés: türelem, fújás tevékenység gyakorlása, figyelem. A kerítés csavarozásánál pedig az alsó csavarokat ő tehette a kerítés lukaiba - fejlesztés: türelem, figyelem, szem- kéz koordináció.

Anyabázis ötlettára otthoni fejlesztésre
- gyermek megfigyelése (mozgásformák, figyelmi szint, kedvelt tevékenységformák)
- napirend készítése (legyen helye a napban a közös játéknak) - Napirendről cikk olvasható
- tevékenység előkészülete (szükséges eszközök-, tér biztosítása)
- tevékenység dokumentálása (pl. fényképek készítése, elkészült mű megőrzése vagy kihelyezése)
- tevékenység visszaidézése (fényképek vagy alkotás megbeszélése)

Néhány ötlet közös fejlesztő tevékenységre
- Ölbéli játékokhoz mondókák leírással és felénekelve. Én ezt az oldalt használtam kihangosítva, így a saját hangom már nem is zavart. A gyermek számára lényegtelen a hangunk tisztasága. Élvezni fogja az édesanyja hangját. J. Kovács Judit által létrehozott ölbéli játékok dalai mondókái - www.kerekito.hu
- Mozgásos játékok, a gyermek mozgásfejlődéséhez játékok alkalmazása - Mozgásos tevékenységek 
- Pelenka játékok - Pelenka prematek
- Pakolási lehetőség biztosítása - Térismeret fejlesztő
- Homokozó, folyadék öntögető tevékenységek biztosítása

- Közös konyhai tevékenységek
- Szórólapok nézegetése (általa már ismert élelmiszerek vagy tárgyak felismerése, keresése)
- Mesekönyvek közös nézegetése, mesélése
- Mondókák, énekek - saját költésűek, tevékenységhez kapcsoltak
- Gyermek beszélgetés kezdeményezésére folyamatos reagálás
- Zenélés - hangszerrel vagy akár a konyhai eszközökkel
 

Néhány honlap ötletekért
- www.dyscalculiaport.hu
- www.dyscalculiaport.blogspot.com
- www.gyereketeto.blogspot.com
- www.fejlesztok.hu



Néhány honlap, ha mégis fejlesztő hatású játékot szeretnénk
- www.krasznaresfiai.hu
- www.katica.hu
- www.fejlesztojatek.lap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése