2012. január 12., csütörtök

Járássegítő olcsón

A járás elsajátítása nagy pillanat mind a gyermek mind az anya számára. A gyermek új mozgásformát tanul, illetve a szüleihez hasonló tevékenységet folytathat. Az anya számára megnyugtatóan elérkezik a mozgásfejlődés következő szakasza.
Nem beszélve a folyamatos dresszúráról, ami kívülről érkezik a gyermek 12-18 hónapos kora között, amikor a járás megindulása időszerű. Más sem hallani, mint "jár már a gyermeked? Mikor kezd el járni? Még nem jár? Az enyém ilyen idősen már..."

De mi van akkor, ha gyermek ugyan feláll kapaszkodva, néha még segítség nélkül is akár pár másodpercre, de a járás még nem hozza lázba.
1) Lehetséges, hogy még nem érett meg a tevékenységre. Nem kell aggódni, hisz a mászás gyakorlása a kognitív fejlődést segíti. 18 hónapos korig nyugodtan mászhat.
2) Lehet, hogy a környezet nem motiváló. Ilyen esetben javasolt a lakásban sok kapaszkodási felületet biztosítani. Sokszor látni, hogy a gyermek feláll kapaszkodva egy tárgyba, majd nyúlna más irányba, de nem ér el semmit.

Anyabizás ötletbörze
Csináljunk járássegítő környezetet
1) A már nem szükséges rácsos ágyat is ki lehet tenni a nappaliba, mert tökéletes kapaszkodó felület.
2) Helyezzük el a kanapét, székeket a lakásban úgy, hogy hosszabb kapaszkodó felületet kapunk.
3) A nyitott szekrények polcainak éleit hagyjuk szabadon a gyermek magasságában a kapaszkodáshoz.

Járássegítő eszköz olcsón
Vehetünk a gyermeknek járássegítő játékot, ami nem bébikomp, több ezer forintért. De ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ami később többszörösen felhasználható, ha veszünk kisszéket vagy elővesszük a konyhai fellépőt. A kisszék vagy a fellépő nagyszerű segítséget jelent a járáshoz, ráadásul más formában folyamatosan felhasználható, így költséghatékony, és nem kell később a többi babatárgy mellé tenni porosodni, ha már nem kell.

Tapasztalatok a kisszékkel és fellépővel:
- Fejlődik a gyermek egyensúlyérzéke, mert borulékony
- ha karcol a lába, filcet érdemes a talpaira tenni
- szőnyegen csak a jól lecsiszolt vagy műanyag talpas működik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése