2012. július 25., szerda

Anya apával

Általában az anyai boldogságot a gyermekkel való viszonyban látjuk, pedig a gyermek nevelésének minden résztvevője hatással van az anyára. Ennek következtében a gyermek apjával való kapcsolat meghatározza az anya jóérzését. A hivatalos forma nem számít, vagyis lehet férj, élettárs vagy akár elvált társ. A közös kiskorú gyermek bizonyos feladatok következtében összeköti a szülőket.
Minden esetben érdemes a kapcsolaton dolgozni. A boldog családi élet megőrzése, vagy a tönkrement súrlódásokkal dúsított kapcsolat helyreállítása aktív kommunikációs feladatokat ad nekünk anyáknak.
Boldog párkapcsolat esetén a gyermek családba lépésével a prioritások megváltoznak, mégsem kerülhet párunk jelentősen hátrébb, ilyenkor kap igazán szerepet a megfelelő szeretetnyelv aktív alkalmazása párunk felé, melyről bővebben az Anya szeretetnyelve gyermeknevelés közben című blog bejegyzésben olvashat.
A válás általában a szülők közti konfliktusok fokozódását jelenti, így ebben az esetben önmagunkon történő  túllépést kíván az emberi kapcsolat megtartása. Mindenképpen érdemes, de nem a gyermek miatt, hanem önmagunk miatt fenntartani egy emberi kapcsolatot párunkkal.

Lehetőségek
- szeretetnyelvi lista felállítása önmagunk és a gyermek apja oldaláról
- a megfelelő szeretetnyelvi formák alkalmazása
- az apa szükségleteinek, igényeinek felmérése
- az apa szerepében megerősítő pozitív megfogalmazás rendszeres alkalmazása
- negatív kritika esetén elnézést kérés megfogalmazása az apa felé
 - egyeztetés a nevelési formáról, a gyermeket érintő kérdésekről
- énüzenetek alkalmazása
- aktív értő figyelem az apa felé

- Javasolt irodalom
- Gary Chapman és Ross Campbell - Egymásra hangolva
- Mark Goungor: A férfi agy és a női agy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése