2011. október 26., szerda

A fiókos komód határai

A megszokott felfogás szerint gyermekünk megszületésével szerepeink bővülnek nem pedig átalakulnak. Ismerős, hogy mi egyszerre vagyunk vonzó nők, kívánatos társak, aktív kenyérkeresők és meghittséget árasztó anyák? Egy a bibi. Nem érdemes bedőlni a média által nyújtott látványnak! Ez nem megy! Ideig óráig igen, de később valamelyik szerepünkben bakizunk.

Gyermekünk megszületése előtt tökéletesen el tudtuk látni a háztartást, és mindig képesek voltunk 100 %-osan helyt állni a munkahelyen. Hogy sikerült? Mindennek megvolt a saját ideje. Annyit vállaltunk, amit bírtunk, elmentünk egy programra, ha úgy tartotta kedvünk, és eljöttünk a programról, mikor elegünk lett belőle. Nem kisebb ok, hogy megszoktuk az életritmusunkat, és kidolgoztunk egy sikerlistát magunkban, amely szerint hatékony az életünk.

A sikerlistánk úgy működött, mint egy praktikus fiókos komód. Mindig abba a fiókba nyúltunk, amelyik éppen aktuális volt. A gyermek megszületésével nem újabb fiókot kapunk, hanem az eddigiek rendeződnek át. Néha az egyik- néha a másik fiók telik meg általa. Olyan, mintha kivették volna az irányítást a kezünkből. Eddig nem ismert, új szabályok szerint kell pakolnunk.

Nos, itt az ideje, hogy meghazudtoljuk az előző bekezdéseket! Lehet változtatni! Tényleg! A komódhasználat módosításával. De nem úgy, ahogy a régi életünket éltük. Már nem fogunk tudni minden energiával kihívó nőként, gondos feleségként és aktív munkaerőként létezni. Ilyenkor jön a közhely, hogy a szerepek felcserélődnek. Szerintem nem. A fontosság időről időre változik. Gondoljunk bele a gyermekek mellett iskolát végző nőre, amikor vizsgára készül, nem a gyermekei kerülnek előtérbe. Próbálkozhat, de vészhelyzetet leszámítva, akkor a vizsgára készül, arra összpontosít. Vagyis a módszerek változnak, nem a szerepek.

Mit tehetünk a sikeres túlélés érdekében?

Célokat a szerepekhez
Fontos, hogy tudjuk, melyik szerepünkben mit szeretnénk elérni. Ahhoz, hogy össze tudjuk rendezni tevékenységeinket, és hatékonynak érezzük életünket, kellenek rövidebb és hosszabb távú célok.

Prioritás a tevékenységekben
A különböző szerepek céljait a megfelelő tevékenység sorokkal tudjuk kivitelezni. A tevékenységeket rangsorolni kell különböző szempontok szerint, így minden területen napról napra egy kicsit előre jutunk.

Nincs tökéletes
Most érkeztünk el a címhez. Nem törekszünk a tökéletesre. Az elég jó nekünk éppen elég jó. Régen 3 óra alatt kitakarítottad a lakást? Egy 12 hónapos anyán csüngő gyermek mellett van olyan, hogy 2 napig tart. Altatásnál nem biztos, hogy megoldható a zajmentes porszívózás.

Lelki szabadság
Az előző bekezdés már előre vetíti, hogy az összes lépés hasztalan, ha fejben nem állunk rá a rugalmasságra. A tervek sorra megdőlnek majd a kisgyermekes anyák esetében. Egész napra kidolgoztál egy 5 feladatot tartalmazó listát? Mondjuk: vásárlás, porszívózás, felmosás, ebédkészítés, mosás? Még nincs is benne a bedolgozás, nem is beszélve,  hogy valamikor hazaérkezik a férjed és együtt is kéne lenni? Rendben, maradjuk az 5 feladatnál. Reggel felkelsz, de a gyermek már 15 perc múlva sírva ébred, egész nap sírva követ, mert szeparációs szorongási korszakát éli.

Három dolgot tehetsz:
1) A gyermek egész napos sírása mellett véghezviszed a listát.
2) Kikészülsz lelkileg, hogy a gyermek miatt nem tudod elvégezni a kitűzött feladatokat.
3) Elengeded a listát és a gyermekeddel vagy.

A szeparációs szorongás vagy fogfájás, vagy bármi idővel elmúlik, a feladatok megvárnak. Lehet, hogy most nem hetente takarítasz, hanem kéthetente. Senki nem vetheti rád. Ha nem tetszik másnak, nyugodtan segíthet benne. Erre akár meg is kérheted rokonaidat, ismerőseidet. Nincs is jobb, mint egy közösséget is építő feladatvégzés.

Jó pakolást a fiókos komódban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése